Juni 2020

Papa en mama verliezen ook weleens hun geduld

Over zelfreflectie en je kinderen het goede voorbeeld geven

In deze bijzondere “coronatijd” brengen de meeste mensen meer tijd thuis door dan gewoonlijk, vaak met hun gezin. In een eerdere post schreef ik over het belang van bij jezelf stilstaan en zo je bewustzijn laten groeien. Bewustzijnsgroei is een belangrijke stap naar het ervaren van meer welzijn, harmonie en verbinding.

 

Zelfbewuste kinderen hebben positieve impact

Onze gezamenlijke toekomst ziet er nóg mooier uit als we ook onze kinderen helpen hun bewustzijn te ontwikkelen.

Zodat zij opgroeien tot (zelf)bewuste volwassenen die zichzelf goed kennen en die vertrouwen hebben in eigen kunnen en in het leven. Volwassenen die beseffen dat de keuzes die ze maken impact hebben op het grotere geheel.

Stel je voor wat we met elkaar kunnen bereiken als onze kinderen opgroeien tot deze zelfbewuste mensen met oog voor de wereld: de positieve impact op de toekomstige samenleving is gigantisch! En nu is hét moment. Mede door de Covid-19 pandemie realiseren we ons massaal dat je voor welzijn méér nodig hebt dan alleen economische welvaart. Dat meer produceren en consumeren geen duurzame oplossing biedt.

 

Thuis bouwen aan een stevige basis

Je kunt haast niet vroeg genoeg beginnen met het bouwen aan een stevige basis. En dat doe je door je kind(eren) te laten opgroeien in een gezin waarin het heel gewoon is om te reflecteren op jezelf en waarin ruimschoots de tijd wordt genomen om te praten. Praten over hoe je dag was, hoe je je voelde, waar je blij van werd en wat je verdrietig maakte. Dat zijn voor je kind opstapjes naar het op zichzelf reflecteren. De werkelijke zelfreflectie komt pas op een later moment, als het cognitieve vermogen van je kind daarvoor voldoende is ontwikkeld.

Maar dat wil niet zeggen dat jij als ouder niet al met regelmaat wat van je zelfreflectie met je kind kunt delen. Vertel eens over een moment waarop je ongeduldig was, of over een moment waarop je het spannend vond om iets te doen, maar het toch deed.

 

Drie voordelen

Het delen van jouw gedachtes en gevoelens over een gebeurtenis heeft meerdere voordelen. Zo zal je kind sneller abstracte begrippen als ‘geduld’ en ‘moed’ leren begrijpen. Daarnaast is het voor je kind prettig om te horen dat ook ‘grote mensen’ met bijvoorbeeld onzekerheden kampen of verdrietig kunnen zijn. Dat het ‘grote mensen’ ook moeite kost om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen of om hun geduld te bewaren. En ten derde neemt je kind sneller de ruimte om zich te uiten doordat je zelf het voorbeeld geeft.

 

Ik kan me heel goed voorstellen dat dit in het begin heel onwennig en ongemakkelijk kan voelen. Kwetsbaar ook. Maar wat houden we onze kinderen voor als we hen niet af en toe onze eigen kwetsbaarheid tonen? Daarom gun ik het jou en de samenleving dat je het op zijn minst een aantal keren probeert.

 

Als we met z’n allen stappen blijven zetten in het vergroten van ons eigen bewustzijn en dat van onze kinderen, dragen we samen bij aan een gelukkigere, gezondere en meer verbonden wereld.

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met het delen van je zelfreflectie met je kind(eren). Klik hier om je bevindingen met mij te delen!

 

Liesbeth Verhagen - founder Pillar