April 2020

Benut de gevolgen van het Corona-virus om je denkbeelden te herijken

 

Een goede gezondheid en je verbonden voelen met jezelf en de mensen die je lief zijn. De gevolgen van het Coronavirus maken voor veel mensen duidelijk dat die zaken heel belangrijk zijn, zelfs tot de kern van een vervullend leven behoren. 

 

Door de huidige pandemie worden we er allemaal aan herinnerd dat het leven zo voorbij kan zijn. De voldoening van het streven naar bezit en sociale status blijkt opeens heel betrekkelijk te zijn. Stel dat je nu ziek wordt, was alle tijd en moeite die je in je carrière stak, de tijd die je niet had voor je kinderen, het ‘s avonds moe thuiskomen en daardoor geïrriteerd reageren op je partner… het je dan waard?

Wat nou tegenslag?

Veel mensen worden in beslag genomen door het streven naar geluk en hebben daarbij impliciet de aanname dat ze gelukkig worden als ze maar genoeg erkenning krijgen van anderen en als ze maar steeds meer verdienen en bezitten. En als we een negatieve emotie voelen, of iets meemaken dat anders loopt dan gepland, is de eerste reactie om het of te negeren en te doen alsof het niet gebeurd is, of om dit direct onder controle te krijgen en zo snel mogelijk op te lossen.  

In eigen land op vakantie en drie weken regen? Hup, volgend jaar met het vliegtuig naar Bali.  

Te weinig complimentjes van de partner? Hup, naar de scheidingsadvocaat.  

Te weinig likes op Facebook of Instagram? Hup, in merkkleding naar dat populaire festival voor de meest fantastische selfies.  

Allemaal acties die in tijden van Corona sowieso moeilijk of helemaal geen optie zijn. En al is het wel mogelijk: word je nou echt gelukkig van het streven naar meer likes? Mis je het bezoeken van festivals vanwege het samenzijn met je vrienden of vanwege het verzamelen van opgestoken duimen? 

Wat dan wel? Stop en sta stil!

Maar hoe kom je dan wel waar je wilt zijn? In de kern is het eigenlijk heel simpel: geen directe actie ondernemen als iets tegenzit en niet zoveel waarde hechten aan al die gedachtes die opkomen. “Ja maar” en “wat als”, de zorgen, het gepieker, het schuldgevoel, de doemscenario's en het eeuwige voor anderen invullen wat ze van ons denken: stop ermee! In plaats daarvan, sta eens stil bij wat er nu daadwerkelijk aan de hand is, wat je raakt en hoe het komt dat het je raakt. 

 

Zet vervolgens vandaaruit de eerste stap

Het creëren van zelfbewustzijn is de eerste stap op weg naar meer welzijn, harmonie en verbinding met onszelf en anderen is. Het feit dat je deze tekst bent gaan lezen, geeft aan dat je hiervoor al op de juiste weg bent. Want één ding is zeker: als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dan blijf je dus streven naar meer en beter zonder dat je echt gelukkig wordt. De wereld om ons heen verandert razendsnel en noodgedwongen. Grijp dit moment aan om zelf ook te veranderen, te beginnen met meer bewustzijn.  

Die groei in zelfbewustzijn bereik je niet van de ene op de andere dag, dat vraagt tijd. Maar je kan het wel: op je eigen niveau dagelijks met bewustzijnsgroei bezig zijn. Stap voor stap, en, zoals een bekend Engels gezegd luidt: je hoeft de hele trap niet te zien om die stap op de eerste trede te zetten.  

 

Durf jij het aan?

Durf jij het aan jezelf kritisch te bevragen of wat je doet daadwerkelijk een bijdrage levert aan een betekenisvol en vervullend leven? Durf jij oude patronen en overtuigingen los te laten en te zien wie je werkelijk bent? Durf jij te stoppen met streven naar méér en in plaats daarvan dankbaar te zijn voor dat wat je al hebt? En durf jij de tijd te nemen om te veranderen ook als dat regelmatig twee stappen vooruit en weer één achteruit betekent?  

Begin vandaag eens met die ene stap achteruit te nemen, voor een beter zicht op wat zich werkelijk in jezelf voordoet. Om van daaruit te bepalen wat werkelijk belangrijk voor je is.  

Ik wens je een mooie levensdans toe!

 

Liesbeth Verhagen - Founder Pillar